Joeki Simák

unnamed-5Joeki Simák was van 1998-2005 de buurvrouw van het kinderatelier, toen nog in de Rosier Faassenstraat. Ze had haar keramiek atelier naast dat van ons. Een leukere buurvrouw hadden we niet kunnen wensen! We hebben regelmatig klei werkjes van de kinderen bij haar mogen bakken. Ook heeft ze mij geïnspireerd om beeldjes van boetseer was met de kinderen te gaan maken.

Ze was altijd erg enthousiast over alle kinderen die bij ons kwamen werken en kwam regelmatig even kijken. Ook alle exposities en feestjes van het atelier wilde ze niet missen en zij zorgde ervoor dat de feestjes vooral niet saai waren. Iedereen van PUNT 5  was erg dol op haar.

Ze heeft mij bij de eerste tegenslagen, dreigende sloop atelier, aangemoedigd om het kinderatelier door te zetten, Zij was niet alleen een inspireerde kunstenaar, een bijzonder mens, maar zeker ook een heel goede en zorgzame docent.

En hoewel we zoveel jaren in leeftijd scheelden en ik aan het begin van mijn carrière stond en zij een bekende Rotterdamse kunstenares was en haar 80ste verjaardag vierde in de tuin van het atelier, konden we eindeloos praten over leerlingen, lesgeven en kunst.  Haar enthousiasme sterkte mij in mijn keuzes.

Marion Rutten

 

Op donderdag 8 januari is aan het bijzondere leven van Joeki Simák een einde gekomen

Boedapest, 25-01-1925    † Rotterdam, 08-01-2015

We hebben veel van haar gehouden

IMG_2409

piraten en zeerovers   51Bij het thema “piraten” maakten de kinderen van OBS de Diamant In maart 2004 wasbeeldjes. Joeki Simák had haar passie voor ruimtelijke beelden, hier in was, laten zien zodat de wasbeeldjes een succes werden! Deze expositie kun je hier bekijken.

Carry schreef een mooie column in het Algemeen Dagblad over Joeki.

Carry column Joeki

 

Dit bericht is geplaatst in NIEUWS!. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.