De Kinderdrukkerij

De kinderdrukkerij is de talentengroep van het kinderatelier. Het is een groep kinderen die al eerder bij Punt 5 een of meerdere series heeft gevolgd. Ze werken op woensdagmiddag aan speciale projecten. Verdieping kun je het ook wel noemen!

  Dit formulier gebruikt Akismet om spam te verminderen. Leer hoe je gegevens worden verwerkt.

  Op deze pagina zie je een paar prachtige hoogtepunten van de kinderdrukkerij!


  Woensdag 21 juni 2023

  Vandaag was de opening van de expositie van de kinderen van de kinderdrukkerij. Naast prachtige tekeningen schilderijen etsen hadden de kinderen  zelf ook een monster film gemaakt. Na het bekijken van de film wonnen de kinderen allemaal een Oscar!  Wat fijn dat er zoveel ouders en familie zijn komen kijken!

   


  Twee woensdagen kwam mode ontwerper en oud-leerling Sheray Rozenstein een gastles geven bij de kinderdrukkerij. De kinderen ontwierpen super leuke tasjes met als thema ‘waar je gelukkig van wordt’


  Woensdag 17 april: de Kinderdrukkerij… stil aan het werk!

  Vandaag zijn de kinderen zo stil aan het werk … misschien onder de indruk van hun eigen tekeningen!


  Expositie Kinderdrukkerij 23 januari 2019!

  Super druk bezochte expositie van de Kinderdrukkerij !!! De kinderen kregen allemaal een diploma. Er was weer super mooi veel werk gemaakt. En wat een opkomst: ouders opa’s oma’s tantes ooms neefjes nichtjes en allemaal trots !


  Woensdag 21 november 2018

  Schelpen verzameling

  Geïnspireerd door Rembrandts schelpen verzameling en zijn prachtige ets van  de Conus Marmoreus ( dat is een schelp!) zijn de kinderen al een paar weken bezig met het tekenen en schilderen van schelpen. Het onderwerp verveelt nog helemaal niet.  En vandaag gingen wij ook etsen maken. Het atelier leek wel een echte drukkerij, de meeste kinderen hebben wel 3 of 4 afdrukken gemaakt. Zwart-wit in kleur, dubbeldrukken en zelfs een groot groepswerk ( een 10 luik!)


  Woensdag 5 september 2018
  De eerste les van de Kinderdrukkerij ging over de webkunst van kunstenaar Chiharu Shiota. De kunstwerken bestaan uit wol waarmee een enorme ‘spinnenwebben’ worden gemaakt in de ruimte. Dat leek de kinderen ook wel wat voor in het atelier. We hebben samen een heel groot web gemaakt waar de krukjes, tafels, kasten en de etspers in vast zaten. We konden nog net door de deur! Toen hebben we potlood tekeningen gemaakt over het web met 1 geheim ding erin verstopt.
  Toen de ouders kwamen hebben we onszelf letterlijk losgeknipt uit het atelier!


  Stop motion!


  Woensdag 12 juni 2018


  Woensdag 16 mei 2018

  Met deze leuke en leerzame les hebben de kinderen van de kinderdrukkerij geleerd om te kleuren met één kleur!


  Woensdag 25 april 2018


  Woensdag 14 maart 2018

  Les van de kinderdrukkerij van woensdag 14 maart 2018. Tijdens deze les lino gesneden en deze afgedrukt op zwart papier. Thema = Zwart.


  Woensdag 14 januari 2018, het levende alfabet!  Woensdag 24 januari 2018

  Woensdag 24 januari is het weer zo ver! de half jaarlijkse mega expositie van de KINDERDRUKKERIJ !!!
  Kom je ook kijken naar de prachtige tekeningen, schilderijen en maquettes van hun zelf ontworpen gebouwen? De opening is om 15:00 en vanaf 15:30 geven de kinderen zelf een workshop “drakenoog schilderen” – mis het niet!


  Woensdag 10 januari 2018

  Vandaag gingen wij op excursie bij architecten buro MVRDV – met de metro. We werden met open armen ontvangen, de kinderen werden als VIPS behandeld zo erg lief! Eerst kregen wij een rondleiding door het bureau van Liesbeth Meijer en werd er gekeken naar een aantal ontwerpen en maquettes zoals die van “de markhal” en “het collectie gebouw”, “de sax” . Daarna maakte de kinderne kennis met Nathalie de Vries de architect en mede oprichter van dit bureau.. De kinderen hadden hun ontwerpen die ze eerder hadden gemaakt in t atelier meegenomen en Nathalie de Vries heeft met ieder kind zijn of haar ontwerp besproken en tip en complimenten gegeven. Daarna stond er een geweldige knutseltafel voor ons klaar met van alles om geweldig mooie maquettes te bouwen- piepschuim, karton, gekluerd papier, verf, stiften, lijm, maar ook kleine boompjes- poppetjes- mos- “gras” en we mochten snijden met een gloeidraadbrander. Er waren ook 2 stagiaires die de kinderen gingen assisteren, het werd al snel een bruisend atelier! We kregen ook limonade en koekjes.

  De kinderen hebben heel hard en geconcentreerd gewerkt aan hun maquettes en de tijd vloog om! Het was een geweldige middag!


  Woensdag 8 november 2017

  Drakenoog in klei!


  Woensdag 1 november 2017

  Drakenoog!


  Woensdag 28 juni 2017

  Gezellige druk bezochte opening van onze expositie van de Kinderdrukkerij! Het atelier stroomde weer vol met trotse ouders en grootouders, maar behalve een feestje hadden we ook een beetje een verdrietig moment omdat 3 kinderen ( Yamile, Rylan en Melissa) na de zomer vakantie moeten stoppen met PUNT 5 omdat ze naar de middelbare school gaan. Twee van onze talentvolle leerlingen gaan naar de kunstklas van het Rotterdams lyceum- dus ze stoppen niet met kunst maken en daar gaan we vast nog veel van horen. Alle kinderen kregen van onze voorzitter Lida Verinmeier een kadootje (een gouden tekenpop om thuis te oefenen ) en van Marion een diploma. Er werd een leuke teken-workshop gegeven door Rylan en alle kunstwerken werden bewonderd door de familie van onze jonge kunstenaars.


  Woensdag 5 april 2017


  Woensdag 15 maart 2017

  Handlettering “PUNT 5 style ” met heel veel grappige letters!


  Woensdag 8 februari 2017


  Woensdag 18 januari 2017

  Super concentratie gevraagd vandaag aan de kinderen van de kinderdrukkerij, “Portrettekenen zonder gezicht” dat is best heel erg moeilijk!


  Woensdag 7 december 2016

  Met een nieuw thema gingen vandaag de kinderen van de kinderdrukkerij aan de slag. Het thema is reuzen! Nadat er besproken was hoe die eruit zouden kunnen zien en natuurlijk ook naar de GVR van Roald Dahl gekeken gingen ze aan het werk. Kaasblaadjes en monotype… en verrassende resultaten!


  Woensdag 6 juli 2016

  De kinderen van de kinderdrukkerij, de talentengroep van Punt 5, hebben het afgelopen half jaar prachtige etsen, tekeningen, lino’s, wasbeeltjes en schilderijen gemaakt en willen dit graag aan u laten zien! De expositie wordt geopend om half 5. De kinderdrukkerij wordt financieel ondersteund door de Gebiedscommisie Delfshaven.
  Afrikaflyer.indd

  Afrikaflyer.indd


  Vrijdag 17 juni 2016

  13465942_1297494576946355_8443049178523635143_n Het is maar voor 1 dag maar wat zijn we trots op onze kinderen van de Kinderdrukkerij!
  Ze hebben een expositie in de Doelen, hun tekeningen over muziek worden tentoongesteld bij de ingang van de zaal waar Winston Scholberg- met zijn Multi Jam special optreed. Er zijn die dag 3 schoolconcerten gepland dus heel veel kinderen gaan de tekeningen zien.


  Woensdag 1 juni 2016

  We gaan deze week met alle groepen kinderen die les hebben bij PUNT 5 op excursie naar het wereldmuseum voor de expositie AFRIKA 010.Vandaag gingen de kinderen van de Kinderdrukkerij met de tram naar het museum! We kregen een hele leuke rondleiding door de expositie en daarna hebben de kinderen prachtige tekeningen gemaakt!


  Woensdag 13 januari 2016

  Piranesi is een kunstenaar die we bij de Kinderdrukkerij niet mogen overslaan, een van de meest beroemde grafische kunstenaars.
  Maar ook is het werk een beetje duister en misschien wel moeilijk te begrijpen voor Kinderen, dacht ik. Dat bleek verkeerd gedacht want de kinderen vonden het werk juist erg mooi en hadden heel veel vragen over het werk. Piranesi heeft veel kunstenaars geïnspireerd, bijvoorbeeld de nederlandse kunstenaar Escher, en ook de filmmakers die de Harry potter films maakte met de bewegende trappen huizen. Meteen een prachtige reden om een scene uit de Jim Henson Film Labyrinth te laten zien, met David Bowie natuurlijk – en een decor op basis van een Escher prent. Maar toch vooral een prachtige video , kunst gewoon, en een mooie manier om David Bowie te eren!
  Het was weer een mooie les!


  Woensdag 9 december 2015

  ExpoKinderdrukkerij Gusta.indd
  De expositie is deze keer geopend door Rini Vermaat, gebiedscommissie Delfshaven. Het was erg leuk om te zien en horen hoe bevlogen Rini, die geworteld is in Delfshaven, de kinderen toesprak!


  Woensdag 30 september 2015

  De kinderen van de Kinderdrukkerij krijgen de komende 5 weken les van gastdocent Gusta Kullberg. Zij is beeldend kunstenaar en maakt vooral ruimtelijk werk en werk in de buitenruimte. De eerste keer mochten de kinderen fantasiedieren maken van klei en van verschillende materialen uit de natuur. En dat lieten ze zich geen 2 keer zeggen, vol enthousiasme gingen ze aan de slag met de klei! Verbluffend mooie en bizarre dieren bewonen nu ons atelier. We hebben nu al zin in volgende week!

  P1060252


  Woensdag 23 september

  De kinderen van de talentengroep de Kinderdrukkerij hebben geïnspireerd op Matisse sjablonen en graffiti gemaakt!


  11 augustus 2015

  In juni schreef Stroop een prijsvraag uit voor het ontwerp van de stroopwafeltas.

  de kinderen van de Kinderdrukkerij hebben meegedaan aan deze wedstrijd en helaas niet gewonnen, Maar STROOP vond de inzendingen zo leuk dat ze een expositie hebben gemaakt van alle inzendingen!

  Alle ingezonden ontwerpen zijn vanaf 11 augustus te zien in STROOP,

  Mathenesserweg 21b, inclusief het winnende ontwerp!

  150811 expo strooptassen

  2015-08-10 17.04.00


  Woensdag 10 juni 2015

  Poster punt 5


  Woensdag 4 maart 2015

  De expositie is een tweeluik tussen de kinderen van de kinderdrukkerij van Punt 5 en kinderen uit Mexico. Van deze bijzondere samenwerking is een boekje gemaakt en deze zal ook gepresenteerd worden. Tom Harreman, voorzitter van de gebiedscommissie Delfshaven, zal de tentoonstelling op 16:00 uur openen! De kinderen van de kinderdrukkerij laten in de tentoonstelling niet alleen hun samenwerkingsproject met Mexico zien maar ook werk van het afgelopen jaar. Maskers, huisjes en stiftdrukken! Kom je ook kijken?

  flyer songo.indd

   


  11 Februari 2015

  De kinderen van de de kinderdrukkerij drukte erop los vanmiddag!
  Meer dan 25 afdrukken per uur in een bijzondere techniek, de stiftdruk!


  3 December 2014

  Sinterklaas had (toen wij even niet keken) voor alle kinderen van de kinderdrukkerij een verrassing verstopt!!! Super blije kinderen met hun nieuwe tekenmappen.

  10349151_956388057723677_6439958880570329617_n


  5 november 2014

  En weer een stapje verder! De kunstenaars van de kinderdrukkerij zijn al goed op weg om hun deel van het tweeluik toe te voegen!


  29 oktober 2014

  Woensdag 29 oktober kwamen Ingrid en Karin van Songo Komuna met een doos vol schilderijen van de kinderen uit Mexico! We hebben  samen de doos open gemaakt en de de schilderijen bekeken. We hebben gekeken wie verder gaat werken op welk schilderij.
  Er zijn 11 nederlandse kinderen en 9 Mexicaanse Wij zijn benieuwd hoe verschillend “de andere kant” wordt!


  1 oktober 2014

  De kinderen van de kinderdrukkerij werken aan een heel speciaal uitwisselingsproject met kinderen uit Mexico, in samenwerking met Songo Komuna. De kinderen werken gedurende 3 workshops aan dezelfde thema’s in beiden landen. Het thema was „Je huis, je familie” . Wij sturen dan de de kunstwerken per post naar Mexico toe en andersom , we werken  verder aan elkaars werkstukken, het is een tweeluik! Woensdag 1 oktober en 8 oktober hebben de kinderen hard gewerkt aan hun ontwerpen en hiervan etsen gemaakt. De etsen hebben zij zo afgedrukt dat de helft van het vel leeg bleef, voor het kind uit Mexico. Daarna hebben we alle half lege vellen in een postpakket gestopt, het geheel prachtig versierd en naar Mexico  verstuurd!
  En nu maar wachten bij de brievenbus wat er terug komt, spannend…..

  unnamed-11


  Juli 2014

  Vandaag op 16 juli was de laatste expositie van het schooljaar. Een jaaroverzicht met collages, etsen, zeefdrukken, stop motion film, sheets, vetkrijt, inkt tekeningen enz, enz. Zoveel werkstukken dat we eigenlijk muren te kort hadden. Het was een druk bezochte opening! Alle ouders van de kinderen waren aanwezig! Dat was zeer bijzonder en erg leuk voor de kinderen.Wat een mooi einde van weer een geweldig jaar van DE KINDERDRUKKERIJ!!!

   

  Foto’s


  Mei 2014

  Kinderen van onze talentengroep de kinderdrukkerij zijn op TV geweest. Ze deden mee met ” Wat zie jij? afl 6 delfshaven”  Daarbij mogen kinderen vertellen wat zij van kunst in de openbare ruimte vinden. En natuurlijk wisten onze super PUNT 5 kids veel te vertellen over kunst.
  En in ons geval hadden de kinderen natuurlijk zelf ook een eigen kunstwerk buiten staan- het elektrahuisje. De uitzending is een feest van herkenning, ze wandelen door de mathenesserdijk, grote visserijstraat, het park 43, visserijplein schiedamseweg, naar het bospolderplein.


  18 December 2013

  We zijn super trots op onze talenten van de kinderdrukkerij! Er zijn 201 stemmen uitgebracht en Maud, tweede van links boven, heeft gewonnen! Haar werk zal op de grootste plaats op het Electrahuisje op de Mathenesserdijk worden geplaatst!

  picstitch

  Electrahuisje


  Oktober – december 2013

  Tijdens de kunstlessen op woensdagmiddag bij Kinderatelier Punt 5 hebben de kinderen stopmotion filmpjes gemaakt! En hier is ‘ie dan eindelijk…
  Punt 5 The Movie!
  Gemaakt door de kinderen van de Kinderdrukkerij! Anouk, Wanou, Maud, Rylan, Pica, Saar, Maud, Elena, Michelle en Querida.

   

   


  3 Juli 2013

  Bekijk ook het evenement op Facebook!

  Moku Hanga expo


   Juni 2013

  Alweer de derde les van Yuriko in het kinderatelier. De kinderen hebben weer ongelofelijk geduldig gewerkt! Om op Japanse manier een houtsnede te maken heb je veel concentratie, inzet en geduld nodig… en dat hebben ze! Yuriko had naam stempels voorbereid voor alle kinderen die de workshop volgen. Yuriko heeft ook onze botte lino mesjes geslepen… fijn hoor, nu kunnen ze nog beter in hun vingertjes snijden!

  Voor foto’s van workshop dag 2!


   Juni 2013

  Wat is Ukiyo-e 浮世絵? Wat is Moku-Hanga 木版画?
  De kinderen van de Kinderdrukkerij van PUNT 5 weten dat nu! Zij hebben woensdag les gekregen van Yuriko Miyoshi 百合子 een kunstenares die is opgegroeid in Japan. Zij geeft de kinderen 4 lessen in Japanse houtsneden technieken. De eerste les hebben de kinderen heel veel geleerd over Japanse houtsneden  Japans schrift en  hun eigen naam in Japanse kanji leren snijden in hout.
  Het was een heel bijzondere les!

  Excursie

  Woensdag 28 maart 2012

  Op woensdagmiddag 28 maart 2012 hebben 11 kinderen van de kinderdrukkerij, Ilayda, Nabintou, Shivani, Azamit, Danielle, Kudret, Anel, Sarah, Murat, Milan en Hichem een fietstochtje gemaakt naar het mooiste museums van Nederland! Marion en Martin hebben de groep, onopvallend (?) door Boijmans van Beuningen geleid. Ze hadden een prachtige door Marion gemaakte vragenlijst op papier bij zich. Het was een zeer geslaagde middag!

   


  Cola Litho

  28 september 2011

  De Cola Litho

  Op woensdag 28 september 2011 hebben de kinderen van De Kinderdrukkerij met zeer bijzondere materialen gewerkt om Litho’s te maken. Een zogenaamde “Kitchen Lithografie, met alluminiumfolie en cola! Op de foto’s zie je de cola Litho’s van Ani (hond), Junaida ( vaas ) Danielle (vogeltje) en Shumbam (aapje). Op het uitleg filmpje kun je zien hoe je zoiets aanpakt.

  Bijna alles vind je thuis ook, alleen een pers, rollers, en inkt waarschijnlijk niet! 😉

   

  Op deze pagina kun je lezen hoe je een “gewone” Litho maakt.


  Juni 2011

  Woensdag 29 juni 2011, de spannende dag dat de winnaars van de behangwedstrijd bekent worden gemaakt. En wat gebeurde er? Murat had de hoofdprijs! Kijk hier voor een kort verslag van die middag in Villa Zebra! 🙂 !!!

  Behangwedstrijd 2011

   


  Mei 2011

  Op woensdag 18 mei 2011 hebben de kinderen van de Kinderdrukkerij zelf drippings gemaakt! Wil je weten hoe dat er uit zag? Wil je weten of het veel troep gaf? Wil je zien wat ze gemaakt hebben en of het mooi werd? Wil je weten of ze het hebben opgeruimd? Kijk dan naar de foto’s! 😛

  Jackson Pollock 18 mei 2011

   

   

   

   

   

  Jackson Pollock  (https://www.artsy.net) staat bekend om zijn zogenaamde drippings! Hij werd ook wel Jack the Dripper genoemd… (Jack de druppelaar). Wil je zelf eens op de computer proberen hoe je een schilderij maakt zoals Jackson dat deed? Klik op de link naar maak je eigen dripping. Beweeg je cursor over het beeld en voor een andere kleur klik je op je linkermuisknop! Veel plezier!

   


  Maart 2011

  Op woensdag 9 maart 2011 zijn we pindakaas gaan bekijken in een museum! Natuurlijk nog veel meer zoals het danseresje van Edgar Degas (1834-1917).

  Foto’s van een zeer geslaagde excursie naar museum Boijmans van Beuningen zie je hier.

  De Kinderdrukkerij in Boijmans

   


  Behangontwerp wedstrijd 2011 Wij doen mee!!!

  Behangwedstrijd 2011

   

   

   

   

   

   
  Ani heeft dit ingezonden! Ijsberenbehang   

   

   

   

   

   

   

  Nils met zijn vogel behang

   

   

   

   

   

   

  Tarik met zijn onderwaterbehang

   

   

   

   

   


   

  Gastdocenten bij de Kinderdrukkerij

   

  Hans Wap gaf in januari, februari en maart gastlessen lino’s maken.

  http://www.hanswap.nl/

   

   

   

   

   

   

   

   

  Oktober en november 2010

  Marjoke Schulten gaf 5 gastlessen in oktober en november 2010. Geïnspireerd op Marjoke’s techniek gaan de kinderen bezig met het thema dieren en leren ze van Marjoke hoe dat precies gaat; kartondrukken. Voor een overzicht in foto’s kijk dan hier!

  http://www.marjokeschulten.nl/

   

   

   

   

   

   

   

  Oktober 2008

  Yke Schotten gaf in september en oktober 2008 gastlessen illustratie.

   

   

   

   

   

   

  http://www.ykeschotten.com/

  April 2010

  Robert vd Kroft gaf een gastles striptekenen op 7 apil 2010

   

   

   

   

   

   

   

  http://www.sjors-en-sjimmie.nl/

   

   


   

   

   

  De kinderdrukkerij zijn wij!

   

   

   

   

  2 reacties op De Kinderdrukkerij

  1. Pingback: En de winnares is… | KINDERATELIER PUNT 5

  2. Pingback: De Onthulling! | KINDERATELIER PUNT 5

  Reacties zijn gesloten.