Tekenen in hout

Tekenen in hout

de bijzondere houtsneden van Wouter Valentijn

door Marion Rutten

De afgelopen 4 weken is kunstenaar Wouter Valentijn in PUNT 5 komen werken. Wouter werkt normaal bij atelier Herenplaats;  zie de link  http://www.herenplaats.nl

Vorig jaar had wouter voor de “who am I “ tentoonstelling al een keer houtsneden met mij  gemaakt en dat vond hij toen zo leuk om te doen, dat hij graag nog een keer wilde komen werken. Tijdens ons eerste gesprek vertelde Wouter mij dat hij graag veel meer van de mogelijkheden van houtsneden wilde leren en dat hij een groot bewonderaar was van Picasso. Dat kwam goed uit want Picasso heeft heel veel grafiek gemaakt.

Wouter kwam 4 donderdagen werken en de andere dagen kon hij verder werken bij de herenplaats aan zijn ontwerpen. Mijn rol was vooral helpen met inrollen en afdrukken.

De eerste werkdag kon ik hem verrassen met een wand vol Picasso afbeeldingen en we spraken over zijn werk. Ook heb ik wat voorbeelden van meerkleuren druk aan hem laten zien en wat techniek demonstraties gedaan. Wouter wist heel duidelijk wat hij wilde en leerde zich de techniek snel aan. Hij gebruikt een dremel voor het houtsnijden en het ging hem steeds beter af. Ik denk zelfs dat hij nu beter in hout “ tekent “dan op papier, door de weerstand van het hout.

We kregen al snel een duidelijke werkverdeling, Wouter dremelde in de houtplaten en ik stond ze af te drukken, dat was nog flink doorwerken, ik begon te verlangen naar een elektrische pers. We hebben in totaal 5 prachtige houtsneden gemaakt en ook  in kleine oplages gedrukt. De resultaten zijn erg mooi geworden.

De houtsnede “Two-face” (zie afbeelding)  is technisch ook een bijzondere houtsnede omdat we de eerste kleurgang in rood hebben gedaan. Voor  het eerste gezicht en daarna pas het tweede gezicht is uitgesneden.

Bij een nieuwe plaat liet ik Wouter de proefdruk controleren en het was nooit in een keer goed natuurlijk, er moest bijgesneden worden of de kleur moest donkerder of lichter. In Wouters werk zie je veel felle kleuren gecombineerd met zwarte lijnen, dat gebeurde met zijn grafiek ook. Zijn voorkeur gaat uit naar diep zwarte drukinkt, die glimt en het liefst gedrukt met nerf, en het ruikt nog lekker ook!

Kortom de liefde voor grafiek is aangewakkerd, en dat zie ik natuurlijk graag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marion Rutten; www.marionmarion.nl

fotografie : Jane van Bostelen: www.fromjane.nl

Wouter Valentijn  http://www.herenplaats.nl/kunstenaars

Dit bericht is geplaatst in NIEUWS! met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.