Wie zijn wij?

K i n d e r a t e l i e r

P u n t 5

Kinderatelier Punt 5 is een atelier voor kinderen in Rotterdam Delfshaven. Het atelier is ingericht om kunstlessen te geven vanuit een veelheid van beeldende disciplines. Er wordt geschilderd, getekend, ruimtelijk gewerkt, grafiek gemaakt etc. De lessen zijn voornamelijk bedoeld voor kinderen in de basisschool leeftijd maar er zijn ook kunstprojecten voor: peuters, ouderen, moeders, vader en kind, peuters, ISK, speciaal onderwijs en zelfs lessen voor meesters en juffen!

Het kinderatelier heeft een vast docententeam,  Marion Rutten,  Yke Schotten en Diewertje van de Wier. Voor een goede structuur heeft de stichting een bestuur dat regelmatig bijeenkomt. De lessen worden ondersteund door vaste  vrijwilligers.


Ons docententeam!

Vanaf het begin ontwikkel ik de lessen en kunstprojecten voor het kinderatelier. Ik ben beeldend kunstenaar en eerste graads docent beeldende vormgeving, kunst en kunstgeschiedenis. Zowel de academie in Arnhem als de Koninklijke Academie in Den Haag heb ik afgerond. Ik maak etsen en houtsneden en exposeer die regelmatig. Door mijn passie voor grafiek maken de kinderen bij Punt 5 ook opvallend veel grafiek en gaan de meeste door mij ontwikkelde kunstprojecten over beroemde kunstenaars die ook veel grafiek maken.

Bij het kinderatelier geef ik naast school projecten ook les aan de kinderdrukkerij. unnamed-12Workshops voor ouderen, volwassenen, peuters, ISK klassen, docenten trainingen en kunstprojecten voor mensen met een verstandelijke beperking geef ik met veel plezier en creativiteit vorm.

Andere werkzaamheden:  docent etsen en grafische technieken bij Atelier Marion Rutten, Grafiek aan de Schie. Bekijk ook mijn  eigen pagina met grafisch werk.


Mijn naam is Diewertje van de Wier. In de zomer van 2020 ben ik afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie als kunst educator. Ik schilder en teken graag en heb een passie voor alle vrijheid die kunst biedt aan jong en oud! Dit sluit nauw aan bij alle mogelijkheden die Punt 5 biedt met alle denkbare materialen. Deze vrijheid is voor mij als maker en docent heel fijn maar belangrijker nog voor alle kunstenaars die bij ons binnen komen. De enige beperking is de creativiteit en je fantasie!


 

Ik ben Yke Schotten, en ik geef aan leerlingen uit groep 7 de lessen met het thema ‘Verhalen vertellen met je tekeningen’. Deze lessen gaan over strips, en over mijn vak: illustratie.

Ik teken voor kranten, tijdschriften en bedrijfspublicaties. De afgelopen anderhalf jaar werkte ik als illustrator aan Woord en Beeld. Dit is het nieuwste deel in de serie Nederlands als tweede taal, waarmee nieuwkomers Nederlands leren. Ik maak illustraties voor alle boeken uit de lesmethode NT2. Ik teken ook veel voor kinderen en scholieren, ik illustreer de reeks ‘Ster in Lezen’ en ‘Ster in Schrijven’ en ontwikkel beeldmateriaal voor testonderwijs. Ik geef ook les in het hoger kunst onderwijs. Bij de 2-jarige designopleiding Arts and Crafts op de Willem de Kooning Academie geef ik de vakken visualisatie en beroepsprofilering. Mijn ervaring als illustrator en ondernemer deel ik met mijn studenten die zich voorbereiden op de creatieve beroepspraktijk.

Mijn roots liggen in de polder, maar ik voel me erg thuis in Rotterdam. Ik hou van de binnenstad, de drukte, de rivier en de vergezichten. Rotterdam blijft inspireren, is altijd in ontwikkeling. Die nieuwsgierigheid zie ik terug bij de leerlingen die bij Punt 5 kunst komen maken, en dat vind ik heel erg leuk.


Ons Bestuur!


Fred Wartna – Voorzitter

Fred Wartna is sinds 1 april 2022 (geen grap ) voorzitter van het bestuur van Punt 5. Hij stond lang geleden voor de klas en leidde ook leerkrachten op. Hij werkte in het Wereldmuseum waar hij Het Reispaleis en Hotel Het Reispaleis bedacht. Daarna werd hij directeur van Villa Zebra. In die periode was Punt 5 een aantal keren te gast in de villa. Tot 2018  gaf hij leiding aan de docentenopleiding van de Willem de Kooning academie, studenten van die opleiding lopen met enige regelmaat stage bij Punt 5.  Kinderen in aanraking brengen met kunst zou je wel zijn levensdoel kunnen noemen.


Hilal Yilmaz-Kafali -Bestuurslid

Hilal Kafali is sinds april 2022 bestuurslid van Punt 5. Zij heeft jarenlang lesgegeven in het basisonderwijs en heeft daarnaast ervaring als interne begeleider en gedragsspecialist. Haar passie ligt in het onderwijzen, inspireren en motiveren van kinderen en helpen hun eigen waarde te ontwikkelen. Als kind is zij zelf leerling geweest van het atelier en is sindsdien betrokken geweest. Zij is blij dat ze een steentje kan bijdragen, zodat ook andere kinderen deze kans krijgen.


Roelf Kloen – Penningmeester

Roelf Kloen is sinds april 2020 de penningmeester in het bestuur van Punt 5. Met zijn financiële en fiscale achtergrond heeft hij jarenlang ervaring opgedaan binnen de advieswereld en het bedrijfsleven. Hij vindt kunst en creativiteit belangrijk omdat het je leert met een andere blik naar de wereld te kijken en dwingt om bestaande patronen te doorbreken. Dat zijn belangrijke vaardigheden voor alle kinderen ongeacht welke achtergrond of toekomstrichting.


Natasja Sabajo – Bestuurslid Natasja geeft sinds enkele jaren les in het hoger onderwijs. Daarnaast doet zij onderzoek naar Diversiteit en Inclusie binnen organisaties. Voor haar onderwijsperiode heeft Natasja jarenlang gewerkt als HRM’er bij verschillende organisaties. Voor ieder kind in Delfshaven en omgeving wens ik een kennismaking met kunst. Het is een manier om je als kind op een andere manier te uiten, een manier die kinderen misschien niet kennen. Het kinderatelier biedt kinderen de kans om te ontdekken of zij kunst leuk vinden en als dat het geval is hoe zij dit talent kunnen ontwikkelen. Die eerste ontmoeting met kunst moet voor ieder kind een vanzelfsprekendheid zijn.

 

 


Henrike Karreman- Secretaris Henrike Karreman is sinds november 2020 bestuurslid en woont in de Rotterdamse wereldbuurt Middelland. Naast haar werk bij de Rijksoverheid wil ze graag betrokken zijn bij haar directe omgeving. Ze zet daarom haar (politiek-)bestuurlijke ervaring graag in voor Punt 5. Henrike wenst alle kinderen in de buurt en ver daar buiten het plezier toe van kunst kijken en kunst maken. Haar eigen zoon nam een paar jaar geleden met zijn klasgenootjes van de Vierambacht deel aan Punt 5, waardoor er verschillende prachtige Punt 5-etsen en lino’s van zijn hand bij haar thuis aan de muur hangen. Henrike gunt alle ouders in Delfshaven zo’n bijzonder kunstwerk van hun kind!


Rieme Wouters – Bestuurslid Ik ben sinds april 2022 bestuurslid, al weer heel wat jaren gepensioneerd en woon sinds 3 jaar in Delfshaven. Heel graag zet ik mijn werk- en bestuurservaring in omdat ik vind dat kunst-educatie niet vroeg genoeg kan beginnen! Te beginnen bij alle kinderen die op de lagere school zitten kunsteducatie betekent  zelf kunst kunnen maken, leren naar kunst kijken en kunst zelf beleven! kunsteducatie biedt kinderen en eigenlijk iedereen handvatten om de veelzijdigheid van je leven te ervaren!! En wie wil dat niet!!!!