Wie zijn wij?

K i n d e r a t e l i e r

P u n t 5

Kinderatelier Punt 5 is een atelier voor kinderen in Rotterdam Delfshaven. Het atelier is ingericht om kunstlessen te geven vanuit een veelheid van beeldende disciplines. Er wordt geschilderd, getekend, ruimtelijk gewerkt, grafiek gemaakt etc. De lessen zijn voornamelijk bedoeld voor kinderen in de basisschool leeftijd maar er zijn ook kunstprojecten voor: peuters, ouderen, moeders, vader en kind, peuters, ISK, speciaal onderwijs en zelfs lessen voor meesters en juffen!

Het kinderatelier heeft een vast docententeam dat bestaat uit:

Marion Rutten,  Carine Hooijkaas, Simone van der Meer,

Femke Goedhart, Anne Roos Kleiss, Sasha Zuidam

en Zara Visser!

Voor een goede structuur heeft de stichting een bestuur dat regelmatig bijeenkomt. De lessen worden ondersteund door vaste  vrijwilligers.


 Docententeam!

Directeur/kunsteducator en oprichter van Punt 5

Vanaf het begin ontwikkel ik de lessen en kunstprojecten voor het kinderatelier. Ik ben beeldend kunstenaar en eerste graads docent beeldende vormgeving, kunst en kunstgeschiedenis. Zowel de academie in Arnhem als de Koninklijke Academie in Den Haag heb ik afgerond. Ik maak etsen en houtsneden en exposeer die regelmatig. Door mijn passie voor grafiek maken de kinderen bij Punt 5 ook opvallend veel grafiek en gaan de meeste door mij ontwikkelde kunstprojecten over beroemde kunstenaars die ook veel grafiek maken.

Bij het kinderatelier geef ik naast school projecten ook les aan de kinderdrukkerij.
Workshops voor ouderen, volwassenen, peuters, ISK klassen, docenten trainingen en kunstprojecten voor mensen met een verstandelijke beperking geef ik met veel plezier en creativiteit vorm.

Andere werkzaamheden:  docent etsen en grafische technieken bij Atelier Marion Rutten, Grafiek aan de Schie. Bekijk ook mijn  eigen pagina met grafisch werk.


Carine Hooijkaas

Kunsteducator

Hoi ik ben Carine Hooykaas, afgestudeerd beeldend kunstenaar (1995) en docent beeldende vakken (2001) mijn voorliefde is grafiek, fotografie en collages maken. Ik geef veel lessen aan kinderen en ook aan volwassenen en dat is wat ik ook nu ga doen bij Punt 5, de oudere groep in Delfshaven. Samen met de cursisten ga ik op avontuur langs allerlei verschillende grafische technieken en we nemen uitstapjes naar andere beeldende technieken zoals schilderen, collages maken en misschien zelfs wel fotografie en als het weer het toelaat gaan we ook lekker naar buiten. Voor mij is het maken van kunst en het lesgeven aan kinderen en volwassenen een combinatie die hand in hand gaan, ze vullen elkaar zo mooi aan, ze versterken elkaar. Ik neem dus altijd mijn kunstenaarschap mee naar mijn lessen en mijn lessen mee naar mijn kunstenaarschap, ik ben dan ook heel erg benieuwd wat ik van de ouderen uit Delfshaven allemaal kan leren.


Simone van der Meer

KunsteducatorIk ben Simone van der Meer en ik ben kunsteducator bij onder andere Punt5. In 2022 ben ik aan de Willem de Kooning afgestudeerd als Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Ik zie kunst als middel om jezelf te verwonderen over de wereld om je heen, de ander en jezelf. Door te spelen met verschillende materialen en door gewone dingen op een ongewone manier te beleven, ontstaat er ruimte voor nieuwe ontdekkingen en vooral ook veel plezier!


Anne Roos Kleiss

Kunsteducator Hoi, ik ben Anne Roos, kinderboeken illustrator en kunsteducator bij Punt 5. In 2017 ben ik afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie van de afdeling Illustratie en daarna heb ik een Master in Children’s Book Illustration gevolgd in Engeland. De afgelopen jaren heb ik op verschillende plekken les gegeven zoals op een AZC en bij de SKVR. In mijn lessen ligt de nadruk vaak op het kijken naar de wereld om je heen en over het onderzoeken van jouw eigen superkrachten. Ik vind het ook leuk om de kinderen kennis te laten maken met allerlei materialen en hen na te laten denken over hoe je met een beeld een verhaal kan vertellen.  In mijn eigen werk schrijf en illustreer ik boeken over thema’s zoals diversiteit en emoties, altijd met een vrolijke knipoog. Je kan mijn werk bekijken op https://www.roozeboos.com/

 


Sasha Zuidam

KunsteducatorIk ben Sasha Zuidam, afgestudeerd beeldend kunstenaar (1994) aan de Koninklijke Academie te Den haag afdeling vrije grafiek. Ik woon en werk in Schiedam waar ik in het centrum een heerlijk atelier heb. Mijn werk bestaat uit tekeningen, houtsneden en linoleumsnedes, zowel kleur als zwart-wit. Met enige regelmaat organiseer ik exposities, waarbij ik diverse kunstenaars en organisaties aan elkaar verbindt.
Website: sashazuidam.nl

Naast mijn werk als beeldend kunstenaar geef ik beeldende lessen op het basisonderwijs voor verschillende organisaties in Spijkenisse en Delft. Vooral de afwisseling van het zelf doen en het overdragen van kennis vind ik een fijne combinatie.

Ik wil de kinderen graag leren dat binnen de beeldende kunst echt alles mogelijk is. Daar waar een kind denkt dat het misloopt met het werk ontstaan vaak de mooiste dingen.
Zet door en wees trots op jezelf!


Femke Goedhart

Kunsteducator Hallo, ik ben Femke Goedhart, al bijna 20 jaar kunst- en museumdocent bij verschillende musea in de regio, zoals het Depot Boijmans Van Beuningen en het Stedelijk Museum Schiedam. Ook geef ik beeldende vorming op Accent Praktijkonderwijs in Hoogvliet. Daarnaast doe ik allerlei projecten die met kunst en educatie te maken hebben vanuit mijn eigen eenmanszaak Artful Kunsteducatie. Ik ben eerste graads docent beeldende vorming en heb een Master in Kunsteducatie. Ik ben gek op het verrassende wat kunst brengt. Het zet je op het verkeerde been, stelt vragen, en reageert op de wereld om je heen. Wat mij betreft is kunst bij uitstek het middel om te leren met de wereld om je heen om te gaan en problemen te tackelen. Je leert creatief denken en daar komen de mooiste resultaten uit, of het nu een kleine overwinning is op faalangst, of een prachtig schilderij.


Zara Visser

Hallootjes mijn naam is Zara Visser. Na ruim drie jaar ben ik weer gezellig terug bij Punt 5. Eerst als stagiair van het grafisch lyceum Rotterdam, Nu zit ik in mijn laatste jaar graphic design op het Sint Joost. Ik ga met jullie vrijdagmiddag aan de slag. Dit wordt natuurlijk een feestje. Samen leren, ontdekken, bouwen, onderzoeken en foutjes maken.
Nog even over mij: Mijn lievelingskleur is oranje. Ik teken, schilder, bouw, creëer en fotografeer. Als ik aan het experimenteren ben laat ik mij vaak leiden door toevalligheden. Door onverwachte wendingen verras ik mezelf dus ik kan niet wachten om door jullie verrast te worden.

Nu nog het belangrijkste ik heb mega veel zin om weer bij Punt 5 aan de slag te gaan!


Bestuur

Stichting Punt 5 heeft een bestuur om trots op te zijn! Het bestaat uit, van links naar rechts: Adriana Balke. Ingrid van Lier en uiterst rechts Kirsten van Lom, naast Marion. Voor bestuurlijke zaken zijn ze bereikbaar op: bestuurpunt5@gmail.com


Voorzitter

Adriana Balke

Adriana ziet Punt 5 als een prachtige instelling in de wijk. Onder de deskundige en bevlogen leiding van directie, cultuureducators en enthousiaste vrijwilligers is hier gedurende inmiddels ruim 24 jaar veel kennis en ervaring opgebouwd. Aan de hand van inspirerende lessen over kunst leren kinderen zichzelf op een nieuwe manieren kennen en drukken zij zich uit in hun werk. Dat levert mooie resultaten op.
Adriana studeerde cultuurwetenschappen en werkte voor verschillende Rotterdamse instellingen waaronder de Gemeente Bibliotheek en Stichting De Meeuw. In de 20 jaar daarna had zij haar eigen bureau InZien voor organisatieontwikkeling en werkte zij o.m voor de provincie Zuid Holland, gemeenten, schoolbesturen en cultuurinstellingen. In een deel van haar opdrachten stond het organiseren en ontwikkelen van netwerken rondom kinderen centraal. Sinds haar pensioen werkt zij in haar eigen atelier.Als voorzitter van het bestuur van Punt 5 wil zij bijdragen aan continuïteit en verdieping van de activiteiten van Punt 5


Secretaris

Kirsten van Lom

Kirsten van Lom is gepensioneerd en was daarvoor als hoofd van een laboratorium
werkzaam in het Erasmus MC. Vanuit die werkervaring hoopt zij vanaf september 2023 een bijdrage te kunnen leveren aan de Stichting Punt 5 Kinderatelier. Een prachtige en
broodnodige organisatie! Het bezig zijn met kunst, het leren kijken, het ontdekken wat je leuk vindt, dat wens je elk kind toe. Eén van Kirstens hobby’s is grafiek en met behulp van de lessen bij Grafiek aan de Schie komt er af en toe iets uit de pers dat het inlijsten waard is. Daarbij zijn de werken van de kinderen een goede inspiratiebron!


Bestuurslid

Ingrid van Lier

 Ingrid is jarenlang werkzaam geweest in de reisbranche waarbij haar passie voor reizen, mensen ontmoeten en het avontuur goed tot zijn recht kwam. Vervolgens is zij haar ervaringen in gaan zetten als manager in het sociale domein en de kinderopvang met voornamelijk Rotterdam als werklocatie. Een stad die haar eindeloos boeit en inspireert. Een andere passie is kunst en vanuit een diepe wens om kinderen die opgroeien in sociaaleconomische achterstandssituaties te stimuleren op het gebied van zelfexpressie door middel van kunst heeft zij in het verleden stichting Songo Komuna opgericht.
Daarmee werden workshops georganiseerd en gefinancierd waarbij internationale uitwisseling centraal heeft gestaan. Dit leidde tot een samenwerking met Punt 5 waarbij 2 projecten tot stand zijn gekomen: Moku-Hanga waar de kinderen Japanse houtsnede techniek hebben geleerd en een uitwisselingsproject met Mexico: Tweeluik/Díptico
Wat Punt 5 brengt is een unieke, professionele en inspirerende plek voor kinderen en dat maakt dat Ingrid graag haar steentje bijdraagt als bestuurslid om zo kinderen nu en in de toekomst de verwondering van de kunstlessen te laten ervaren.


Office manager

Mieke Molendijk

Ik ben Mieke Molendijk en ondersteun de directeur Marion Rutten als office manager. Eerder was ik sectormanager binnen het ErasmusMC waarbij ik leiding gaf aan een Hematologische IC. Nu ben ik officieel met pensioen maar blijf maatschappelijk actief door een aantal uren per week voor Punt 5 te werken. Een mooie organisatie die ik een warm hart toedraag!