Wie zijn wij?


K
i n d e r a t e l i e r

P u n t 5

Kinderatelier Punt 5 is een atelier voor kinderen in Rotterdam Delfshaven. Het atelier is ingericht om kunstlessen te geven vanuit een veelheid van beeldende disciplines. Er wordt geschilderd, getekend, ruimtelijk gewerkt, grafiek gemaakt etc. De lessen zijn voornamelijk bedoeld voor kinderen in de basisschool leeftijd maar er zijn ook kunstprojecten voor: peuters, ouderen, moeders, vader en kind, peuters, ISK, speciaal onderwijs en zelfs lessen voor meesters en juffen!

Het kinderatelier heeft een vast docententeam, Van links naar rechts: Michelle Kootkar, Marion Rutten, Yke Schotten en Inez Smit. Voor een goede structuur heeft de stichting een bestuur dat regelmatig bijeenkomt. De lessen worden ondersteund door vaste  vrijwilligers.

 

Ons docententeam!

Marion Rutten

Directeur/vakdocent en oprichter van Punt 5

unnamed-12

Vanaf het begin ontwikkel ik de lessen en kunstprojecten voor het kinderatelier. Ik ben beeldend kunstenaar en eerste graads docent beeldende vormgeving, kunst en kunstgeschiedenis. Zowel de academie in Arnhem als de Koninklijke Academie in Den Haag heb ik afgerond. Ik maak etsen en houtsneden en exposeer die regelmatig. Door mijn passie voor grafiek maken de kinderen bij Punt 5 ook opvallend veel grafiek en gaan de meeste door mij ontwikkelde kunstprojecten over beroemde kunstenaars die ook veel grafiek maken.

Bij het kinderatelier geef ik naast school projecten ook les aan de kinderdrukkerij. Workshops voor ouderen, volwassenen, peuters, ISK klassen, docenten trainingen en kunstprojecten voor mensen met een verstandelijke beperking geef ik met veel plezier en creativiteit vorm.

Andere werkzaamheden:  docent etsen en grafische technieken bij Atelier Marion Rutten, Grafiek aan de Schie. Bekijk ook mijn  eigen pagina met grafisch werk.

 

Inez Smit

Vakdocent

In 1991 heb ik mijn opleiding Autonome vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht afgerond. Sindsdien ben ik werkzaam als beeldend kunstenaar en heb een fijn, groot atelier in Rotterdam-Zuid.

Daarnaast heb ik o.a. gewerkt als docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en als werkplaatsbeheerder/drukker bij zowel het Grafisch Atelier Utrecht als de Koninklijke Academie Den-Haag.

Aansluitend werkte ik bij het Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) als office-manager/stagebegeleider en heb mij daar gericht op de interne organisatie.

Als 5-jarige bracht mijn moeder mij op een zaterdagochtend naar een kinderatelier en kwam ik in aanraking met een hele nieuwe wereld waarin je ontdekt dat je zélf dingen kunt maken en laten ontstaan. Je ontdekt dat je zelf verbanden kunt leggen en deze vrij kan vormgeven. Dat is ook hetgeen ik met veel plezier de kinderen bij Kinderatelier Punt5 wil laten ervaren!

 

Michelle Kootkar

Vakdocent

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf 2016 studeer ik aan de Willem De Kooning Academie te Rotterdam opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving. Daarvoor heb ik in 2016 het Grafisch Lyceum Rotterdam afgerond. Op dit moment geef ik de ouderen groep uit de wijk les bij Punt 5. Een leuke uitdaging want op school leer ik vooral over een stuk jongere doelgroep. Naast de academie en Punt 5 ben ik zelf graag bezig met de kunstgeschiedenis. Wat ik graag zou willen overbrengen in mijn lessen is dat alles mogelijk is in de beeldende kunst. Want jij bent zelf degene die verzint en creëert.

 

Yke Schotten

Illustrator en vakdocent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben Yke Schotten, en ik geef aan leerlingen uit groep 7 de lessen met het thema ‘Verhalen vertellen met je tekeningen’. Deze lessen gaan over strips, en over mijn vak: illustratie.

Ik teken voor kranten, tijdschriften en bedrijfspublicaties. De afgelopen anderhalf jaar werkte ik als illustrator aan Woord en Beeld. Dit is het nieuwste deel in de serie Nederlands als tweede taal, waarmee nieuwkomers Nederlands leren. Ik maak illustraties voor alle boeken uit de lesmethode NT2. Ik teken ook veel voor kinderen en scholieren, ik illustreer de reeks ‘Ster in Lezen’ en ‘Ster in Schrijven’ en ontwikkel beeldmateriaal voor testonderwijs. Ik geef ook les in het hoger kunst onderwijs. Bij de 2-jarige designopleiding Arts and Crafts op de Willem de Kooning Academie geef ik de vakken visualisatie en beroepsprofilering. Mijn ervaring als illustrator en ondernemer deel ik met mijn studenten die zich voorbereiden op de creatieve beroepspraktijk.

Mijn roots liggen in de polder, maar ik voel me erg thuis in Rotterdam. Ik hou van de binnenstad, de drukte, de rivier en de vergezichten. Rotterdam blijft inspireren, is altijd in ontwikkeling. Die nieuwsgierigheid zie ik terug bij de leerlingen die bij Punt 5 kunst komen maken, en dat vind ik heel erg leuk.


Ons Bestuur!

 

Lida Veringmeier – Voorzitter

Lida is in maart 2017 lid geworden van het bestuur van Punt 5 en vervult daarin de rol van voorzitter. Ze heeft met haar bestuurlijke en juridische achtergrond ruime ervaring opgedaan binnen de overheid. Kunst is voor haar zowel inspiratie als ontspanning. Dat Punt 5 er in slaagt om kinderen kennis te laten maken met kunst, bij wie dat niet vanzelfsprekend is, is voor haar een extra drijfveer om zich in te zetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Roelf Kloen – Penningmeester

Roelf Kloen is sinds april 2020 de penningmeester in het bestuur van Punt 5. Met zijn financiële en fiscale achtergrond heeft hij jarenlang ervaring opgedaan binnen de advieswereld en het bedrijfsleven. Hij vindt kunst en creativiteit belangrijk omdat het je leert met een andere blik naar de wereld te kijken en dwingt om bestaande patronen te doorbreken. Dat zijn belangrijke vaardigheden voor alle kinderen ongeacht welke achtergrond of toekomstrichting.

Rien van Genderen – Secretaris

Rien van Genderen werd in september 2019 lid van het bestuur van Punt 5. Hij is secretaris en heeft een lange loopbaan achter de rug waarin hij zich heeft ingezet voor de onderwijskansen van Rotterdamse kinderen die onder lastige omstandigheden opgroeien. Hij is ervan overtuigd dat kunst en creatieve vorming belangrijk zijn voor de kwaliteit van de samenleving en voor de toekomst van kinderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vacature!

Kinderatelier Punt 5 zoekt bestuurslid

Vacature bestuurslid zomer 2020

Punt 5 is een atelier voor kinderen in Rotterdam-Delfshaven. Het is ingericht om kunstlessen te geven vanuit een veelheid van beeldende disciplines. Er wordt geschilderd, getekend, ruimtelijk gewerkt, grafiek gemaakt, etc. De lessen zijn voornamelijk bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd, maar er zijn ook kunstprojecten voor peuters, ouderen, moeders, vader en kind, ISK-leerlingen, speciaal onderwijs en lessen voor leerkrachten.

Over ons

Kinderatelier Punt 5 bestaat ruim 20 jaar en kent behalve een klein, onbezoldigd stichtingsbestuur, een drietal beroepskrachten (allen kunstenaars met een lesbevoegdheid) en enkele vrijwilligers. Daarnaast biedt het stageplaatsen aan studenten hbo en mbo.

Het atelier werkt met een eigen, specifieke aanpak, waarin de kinderen niet alleen hun creativiteit ontwikkelen, maar waarin ook bestaande kunst als inspiratiebron wordt gebruikt. Wij hebben hiermee een goede reputatie opgebouwd in Rotterdam.

Onze ambities

Het werk van Punt 5 wordt onder meer mogelijk gemaakt door een meerjarige subsidie vanuit het Cultuurplan van de gemeente Rotterdam.

In ons meerjarenbeleidsplan voor 2021-2024 hebben we de ambitie verwoord om vanuit onze thuisbasis Delfshaven uit te groeien naar een voorziening met een betekenis voor meer kinderen en meer wijken in de stad.

Tegelijkertijd bevinden wij ons in een proces van professionalisering om deze ambities te kunnen realiseren.

Diversiteit

Onze doelgroepen bestaan uit mensen met diverse achtergronden. Wij willen dit graag vertalen in de samenstelling van ons bestuur.

Wij zoeken

Wij zoeken een bestuurslid dat:

  • zich graag inzet voor een kleinschalige kunstinstelling
  • zich betrokken voelt bij het onderwijs in Rotterdam
  • passie heeft voor kunst en kunsteducatie
  • over een strategisch denkniveau beschikt
  • zich wil inzetten voor de verwezenlijking van de ambities uit het beleidsplan.

Meer over Punt 5 is te vinden op www.kinderatelierpunt5.nl.

Belangstellenden kunnen zich richten tot de secretaris van de stichting, Rien van Genderen,

rienvangenderen@hotmail.com, tel. 06 41 52 60 07. Uiterste reactietermijn 1 september 2020