KDV de Kleine Machinist

Op deze pagina zie je hoe peuters van KDV de Kleine Machinist werken bij kinderatelier Punt 5. Twee keer per jaar is er een groep peuters aan het werk bij Kinderatelier Punt 5. Geert van Thull van de KDV de Kleine Machinist brengt de kinderen in een grote bakfiets naar het atelier, vaak ondersteund door een ouder. Hij is initiator van de unieke samenwerking tussen het kinderatelier en het kinderdagverblijf.


11 oktober 2020Vandaag gingen de kleine kunstenaars weer aan de slag met het thema zintuigen, dit keer ging de les over het zintuig zien!

De les begon met een mooi verhaal over mengende kleuren en vervolgens gingen ze zelf ontdekken welke kleuren er mengen!

Na een leuke, enthousiaste start begonnen de kleine kunstenaars met het maken van hun eigen stiftdrukken, helemaal zelf hebben ze hun werk gedrukt aan de pers en het resultaat is geweldig! 


les over oren en horen, we liepen met de kinderen door een storm heen die niet echt was maar wel heel echt leek, gelukkig hadden we paraplu’s in het atelier. Daarna zijn de kinderen stormachtige tekeningen gaan maken. Het was nog lang onrustig in het atelier!


en daar kwamen ze weer in hun grote bakfiets naar ons atelier! Tien enthousiaste kleine kunstenaars kwamen op ijs schilderen! Het kunstproject gaat over de zintuigen en vandaag was het thema geur.


24-01-2019

 


Kleine kunstenaar aan het werk…!

Preview van de expositie van aanstaande zondag!


De Kleine “Onzichtbare” Kunstenaars exposeren 2018


De Kleine “Onzichtbare” Kunstenaars mei 2018

Onzichtbaar is het thema van de lessenserie die onze kleine kunstenaars volgen en vandaag gingen wij muziek tekenen en schilderen. Eerst op een heel groot vel met zwart en later met kleur. daarna mochten de kinderen ook hun eigen doekje maken. Prachtig om te zien dat de kinderen de vrijheid nemen en echt hun eigen ding doen, geen schilderij hetzelfde!

De Kleine Kunstenaars zijn er weer! 17 mei 2018

De peuters zijn terug en dat laten ze zeker zien! Met het mooie weer moeten wij natuurlijk wat doen, dus hebben de peuters ijsjes gemaakt. Met inkt en zout hebben zij hele mooie werkjes gemaakt op het ijs!


Expositie zondag 11 februari!Les 1, Mondriaan, 11 januari 2018!

Mondriaan!


Expositie 30 september 2017!


Donderdag 14 september 2017
IJstaartjes!


Donderdag 7 september 2017
De kleine machinist maakt Suminagashi (墨 流 し) “Zwevende inkt”

Ze zijn er weer! De kleine kunstenaars van de Kleine Machinist!

 


Woensdag 5 juli 2017

Grote opkomst voor kleine kunstenaars!
Dit was alweer de elfde expostie van de kleine machinist bij PUNT 5 en het lijkt wel alsof er ieder jaar meer bezoekers komen! Ouders opa’s oma’s broertjes en zusjes, oud leerlingen baby’s het was gezellig! De kleine kunstenaars stonden in het middelpunt. Geert en Marion vertelden over wat er allemaal was beleefd tijdens de kunstlessen en daarna reikte Margreet Heuvelsmans (van PUNT 5) de diploma’s uit aan de kinderen. De bezoekers keken hun ogen uit en vooral het hele grote groepswerk trok de aandacht.


De kleine kunstenaars zijn er weer!


Zondag 26 januari 2017

De nationale voorleesdagen
25 januari t/m 4 februari 2017

Bij PUNT 5 zijn we dol op prentenboeken en op voorlezen en natuurlijk doen wij mee met de nationale voorleesdagen, zeker als ons favoriete KDV de kleine Machinist vraagt of wij mee doen. En daar kwamen ze weer in hun grote bakfiets 16 kleine kunstenaars.
Marion las het prentenboekje “kleine muis zoekt een huis” voor terwijl de kinderen op de blauwe toren zaten Daarna gingen de kinderen tekeningen maken geïnspireerd op het boekje!


Voor de 10e keer! Kleine Kunstenaars expo!


Zondag 3 april is de opening van de expositie van de de peuters! De kleine kunstenaars van de “Kleine Machinist” laten hun kleurrijke kunstwerken zien. Kom kijken!
unnamed-6


23 maart 2016
Vandaag werd er wel een heel mooi boek voorgelezen…
De-draad-van-alexander De laatste les van het projcet “kleur ” van kinderen van de kleine machinist. Het prentenboekje werd deze keer voorgelezen door David (6 jaar) “de draad van Alexander Calder” De kinderen gingen ook met draden werken, en mobielen maken, later ook heel grote draadtekeningen maken.’


9 maart 2016

De tweede les van ons kunsteproject voor peuters ging over cirkels en spiralen. We bekeken met de kinderen reproducties van verschillende kunstwerken met dit thema, waaronder Escher en Sonia Delauny. Daarna las Marion het boekje “de Stip” voor. En helemaal geïnspireerd gingen de kinderen zelf aan de slag, ze maaktte prachtige spiralen en cirkels met een speciale marmertechniek met scheerzeep waarbij je ook lekker kon kliederen!


2 maart 2016

542a7309729dd5.79270756


28 januari 2016 Nationale voorleesdagen!

Bij PUNT 5 zijn we dol op prentenboeken en op voorlezen!
Vandaag kregen wij bezoek van wel 15 kleine machinisten die heel graag voorgelezen wilde worden.
Marion las voor uit “Het kind van de Gruffalo” , wat de kinderen een heel spannend boekje vonden!

Na het voorlezen wilde de kinderen ook graag spelen met de sneeuw, zoals in het boekje gebeurd “ maar wat is dat? een spoor op het pad…..”
Dat kan, natuurlijk we zijn in een atelier……. met “kunst” sneeuw, die is niet nat en smelt ook niet, maar je kan we wel geweldige leuke sneeuwpoppen mee maken.

NV-16-algemeenNV-16-programma


29 november 2015 flyer kijken met je ogen dichtpdf

en op de expositie!


19 november 2015 les 4


12 november 2015

Les 3
“De Hut”, licht en donker! De kinderen kregen allemaal een lampje want in het atelier stond een hut, daarin gingen wij samen het donker bekijken. En dat was toch een gezellig “donker” er kwam een hoop gegiechel uit de hut. En hoe zag het donker eruit? Dat hebben de kinderen daarna voor ons getekend met krijt op grote zwarte papieren. Tien kleine kunstenaars, tien totaal verschillende tekeningen, mooi!


5 november 2015, 2015

Les 2


29 oktober 2015

De peuters van de Kleine Machinist zijn weer terug bij het kinderatelier voor een nieuwe lessenserie! Ze hebben mooie stiftdrukken gemaakt en wat vonden ze het verhaal over “Blauwtje en Geeltje” leuk!


19 april, 2015

peuter expo.indd

P1020790

Kleine Kunstenaars


19 maart, 2015

Negen super slimme uitvinders kwamen in ons atelier om zich te verdiepen in het fenomeen ijs taart.

 

 

Het ijs werd heel grondig onderzocht- met alle zintuigen (!). We hebben ijs gevoeld, ijs geproefd en zelfs naar ijs geluisterd. In de groep besproken hoe ijs ontstaat uit water en in welke vormen je dat allemaal kan tegenkomen. Marion heeft een aantal proefjes gedaan met een grote ijstaart, met zout en met inkt, daarmee kan je ook de binnenkant van ijs bekijken.

Daarna hebben alle uitvinders een eigen ijstaart gekregen en alle dingen die zij wilde gebruiken voor eigen proefjes. Het atelier werd een bruisend laboratorium en de uitvinders namen hun taak zeer serieus er werd heel ingespannen gewerkt. Ze hebben allemaal andere dingen ontdekt,  en die ontdekkingen weer gedeeld met elkaar.

We hebben gezellig nog een boekje voorgelezen en toen gingen onze fantastische kleine uitvinders weer in de bakfiets met Geert terug naar de Kleine Machinist.


 29 januari, 2015

Vandaag kwamen de peuters van  KDV „ De kleine machinist” bij ons atelier langs in het kader van de nationale voorleesdagen. Bij kinderatelier PUNT 5 zijn wij dol op prentenboeken en we vinden het super leuk om voor te lezen.

Kunstenaar Marion Rutten las het boek „kleine muis zoekt een huis” voor. Wat een geweldig spannend boek is vooral omdat er een gat zit in iedere bladzijde waardoor je al naar de volgende bladzijde kan gluren. Het werd een heel interactief voorlees spektakel de kinderen vonden het duidelijk een heel leuk en spannend boek.

Een gat in het papier…..  dat is  leuk om mee te spelen ! Je kan er  doorheen kijken of  je kan je hand erdoor doen. En natuurlijk kan je ook kijken hoe het is om erop te tekenen en schilderen. Dat is best heel leuk om eens te proberen!

holletje


 

Zondag 19 oktober 2014

FlyerPeuters2

Nog meer peuters!


 2 november 2014

Vandaag kregen de kinderen van KDV de kleine machinist allemaal een zaklampje. Daarmee gingen we samen „het donker” onderzoeken,  in DE hut, waarin ook nog allemaal glimmende dingen waren verstopt. Dat was een heel spannend avontuur. De hut was eigenlijk alleen  voor kinderen maar stiekem vonden de volwassenen  het ook super leuk, zij gingen ook mee in de hut (alles voor een leerzame les). Vervolgens hebben de kinderen prachtige tekeningen gemaakt van „het  donker en het licht” .

 


 13 juli 2014

flyerPeuters 2014

 Foto’s expositie


November 2013

Projecten waar de zintuigen, het weer en nog veel meer als thema wordt gebruikt.

kijken met je ogen dicht 1

Fotomap de Kleine machinist 


UITNODIGING

19 Augustus 2011

Zomerborrel en Kunst

Vrijdag 19 augustus vanaf 17.00 uur is er een zomerborrel voor alle ouders van De Kleine Machinist.
Om 17.30 uur is er een presentatie van het kunstproject dat Punt 5 Kinderatelier voor De Kleine Machinisten in juni heeft verzorgd. Marion Rutten (coördinator en vakdocent) zal de deelnemende kinderen een foto geven als herinnering.

In mei en juni 2011 is er een uniek project geweest met peuters van Kdv de kleine machinist.

Bekijk de prachtige foto’s hier! Kleuren beleven


15 Juni 2011

De Kleine Machinist wil de kinderen kennis laten maken met kunst. Punt 5 Kinderatelier verzorgt de eerste vier woensdagen van juni een serie lessen voor de oudste kinderen van de groepen Matroos en Marconist. Punt 5 biedt dit kunstproject ter kennismaking – gratis aan aan de kinderen (en ouders) van De Kleine Machinist.!